Allmänna råd om bilvård


Det är alltid en bra idé att ta hand om sin bil, oavsett om det handlar om att förlänga livet på den eller enbart för att få den att se bra ut. Tvättar, rensar och putsar du på din bil kommer den att blänka i jämförelse med andra. Dessutom ger du bilen en chans att fungera under många år. Det estetiska går alltså hand i hand med det praktiska, även fast det finns aspekter av bilvården som kanske har mindre påverkan på själva prestandan. Vi tänkte ge dig lite konkreta råd om väldigt enkel och bra bilvård, som ger din bil ett tilltalande utseende, samtidigt som bilen mår bättre. Det första och egentligen viktigaste steget är avfettningen. Detta bör man ge gott om tid för att det ska bli så bra som möjligt. Det kommer också att göra de andra delarna av rengöringen betydligt enklare. Du ska inte använda avfettningsmedel på garageuppfarten utan göra det i speciella tvätthallar som har oljeavskiljare. Och du ska inte använda avfettningsmedel eller tvätta bilen i direkt solljus. Det finns huvudsakligen tre varianter av avfettning.

1) Kallavfettning använder man för att lösa upp tjärfläckar, salt och fett vilket gör den särskilt lämpad under vinterhalvåret. Som regel behöver man bara använda kallavfettning upp till dörrhandtagen. Kallavfettning ska användas på torr kaross. 2) Alkaliska avfettning är starkt basisk och används för att ta bort lättare smuts så som vägdamm, pollen och sot, en sommaravfettning om man så vill. 3) Microavfettning som enkelt uttryck är en korsning av de två tidigare, en bra kompromiss som är duglig oavsett säsong.

Allmänna råd om bilvård

Tvätta din bil som ett proffs

A) Rengöring av fälgar

Det är en utmaning att hålla bilens fälgar rena, men med bra medel och envishet blir resultatet bra. Fälgrengöring är en kraftig men ytterligt effektiv kemikalier. Gör så här. 1) Spraya fälgrengöringsmedel på torra fälgar och låt det verka några minuter. 2) Med hjälp av svamp och fälgrengöringsborste tvättar du fälgarna rena. En fälgborste är perfekt för att komma åt i fälgens ekrar och glöm inte att tvätta själva däcksidorna också. Det blir både snyggare och håller längre. 3) Spola av fälgarna rent med vatten.


B) Avfettning

Börja med att spruta avfettningsmedel på bilen och gå nerifrån och upp. Låt det sedan verka i två till ibland tio minuter, beroende på hur smutsig bil du har. Observera. Använd inte avfettningsmedel på en ny lackerad bil då kan lacken skadas. Ny lack andas i flera månader beroende på ute temperatur. Därför rekommenderar vi att vänta i cirka två månader innan du kan börja med avfettningsmedel.


C) Avspolning

Efter det är det dags för avspolning. Vatten är bilen bästa vän när det gäller rengöring. Smutsen som avfettningsmedlet nu löst upp rinner lätt av speciellt om du använder dig av en högtryckstvätt. Du spolar då bilen nerifrån och upp vilket gör att smutsen lättast rinner av. Var dock försiktig med högtryckstvätten och håll den inte för nära. Håll munstycket minst en meter ifrån karossen då det kan skada lacken på bilen.


D) Svampa bilen med bilschampo

Trafik filmen som är en fet hinna som lätt sätter sig på bilen får man lättast bort genom handtvättning utan att skada lacken. Det är denna du nu kommer att försöka få bort när du svampar bilen. Var noga med att inte använda svampar som hamnat på marken då lacken riskerar att repas. 1) Fyll nu en hink med varmt vatten och häll i löddrande bilschampo för handtvätt. Var sparsam med schampot det behövs inte mycket. Börja nu svampa bilen och börja på taket och rör dig neråt över huv och bagagelucka och sedan sidorna. Skölj igenom svampen ofta. Du behöver inte gnugga utan tvätta med horisontella drag. 2) Efter att allt är klart så spolar du av bilen med lågt tryck och börja på taket och rör dig neråt, spola noggrant med vatten för att verkligen få bort allt skum.


E) Avtorkning

Det är viktigt att man torkar bilen när man har tvättat klart. Annars finns det risk att det bildas fula kalkfläckar på lacken. Börja på taket och rör dig neråt över huv och bagagelucka. Utvecklingen har gått framåt och det klassiska sämskskinnet har blivit omkört av syntetiska material. Allra bäst är att använda en Microfiberduk – mycket bättre och mycket billigare än det äkta skinnet. Microfiberduken kostar under 100 kronor och går att tvätta i maskin på 60 grader. Viktigt är dock att inte använda sköljmedel!


F) Däckglans

Ser bilen klart bättre ut. Från att vara matt och extremt smutsig till härligt skinande utan att det kostat särskilt mycket. Efter tvätten blir däcken oftast gråa i färgen. För att få tillbaka nybilskänslan kan man spraya på däckglans, vilket gör mycket för helhetsintrycket.


G) Interiör

Nu har bilens exteriör fått det den behöver när det gäller tvätt. Inredningen och interiören är nästa steg och den kan vara rejält smutsig efter en lång vinter. Plocka ut allt som går att ta ut och dammsug noga alla vrår som du kommer åt. Efter det är det dags att ta hand om klädseln. Oavsett om du har läder, konstläder eller textil på dina säten finns det rengöringsmedel för varje typ av material. Glöm inte instrumentbräda och plastdetaljer vatten och microfiberduk klarar de flesta situationer. Avslutningsvis bör man putsa fönstren i bilen, smutsiga och flammiga rutor har aldrig gjort någon glad. Använd vanlig fönsterputs och putsa rutorna precis som du gör i ditt hem. Nu är det tvättat och klart och har du gått igenom alla steg så kommer du ha en helt ny bil att njuta av. Frågor och funderingar kommer du alltid att få besvarade av oss här på Berga Billackering AB, så tveka inte att höra av dig om du behöver hjälp!


Polering och vaxning

Att få bilens lack blank och fin är inte bara för ögats fröjd utan för att få ett skyddande och vattenavvisande skikt av vax. Lacken sett i ett mikroskop ser ut som ett månlandskap fullt med porer. Med en vaxning täpper du till dessa porer så att vatten och fukt får svårare att tränga ner till plåten. Dessutom är en ny vaxad bil lättare att hålla ren eftersom smutsen inte får fäste så lätt. Vår och höst är lämpliga tidpunkter för att bättra på lackskyddet. Om det är länge sedan bilen vaxats eller om det har blivit fläckar/oxid som inte går bort vid tvätt, använd lackrengöringsmedel (cleaner) innan vaxning. Lackrengöringsmedlet innehåller lösningsmedel men också ett fint slipmedel som gör att du kan polera bort fläckar och som regel få upp glansen på en tidigare matt yta. Polera till önskat resultat med en torr trasa och bearbeta en mindre yta i taget. Det är ganska tidskrävande och jobbigt, men det kan vara värt besväret. Att vaxa bilen är en lätt match med de moderna produkter som finns idag. Numera stryker du ett tunt skikt vax över bilen i ett svep. När detta efter ett par minuter har torkat bildas en vitaktig hinna som är mycket lätt att polera bort. För bilar med metalliclack finns speciella vaxer som är mer skonsamma för repor i klarlackskiktet. Undvik att vaxa bilen i direkt solljus. På ett par timmar får du en vår fin bil och genom att göra arbetet själv spar du ett par tusen kronor. Observera. Polera eller vaxa inte på en ny lackerad yta då kan lacken skadas. Ny lack andas i flera månader beroende på ute temperatur. Därför rekommenderar vi att vänta i cirka två månader innan du kan börja med polering och vaxning av din bil. Frågor och funderingar kommer du alltid att få besvarade av oss här på Berga Billackering AB så tveka inte att höra av dig om du behöver hjälp!